Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί η διατροφή μου πρέπει να είναι αλκαλική;

Tα αλκαλικά τρόφιμα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.  Βελτιώνεται η απόδοση των μυών και αυξάνεται ο μεταβολισμός μας με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε κιλά ή ακόμα και να χάνουμε το περιττό βάρος. Επίσης, έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Αυξάνουν την αφομοίωση σε κυτταρικό επίπεδο και επιτρέπουν τα κύτταρα να λειτουργούν όπως πρέπει. Η αλκαλική διατροφή συμβάλλει στον ξεκούραστο ύπνο και προσφέρει ανακούφιση σε αυτούς που υποφέρουν από κρυολογήματα, πονοκεφάλους και γρίπη. Τα αλκαλικά τρόφιμα προωθούν την άφθονη σωματική ενέργεια, ενώ ενδείκνυνται στην πρόληψη και τη θεραπεία της αρθρίτιδας.


Αντίθετα, όταν τρώμε πολλές όξινες τροφές χωρίς να έχουμε τα ανάλογα αλκαλικά αποθέματα, η ρύθμιση του pH δεν γίνεται σωστά, η ισορροπία του εσωτερικού περιβάλλοντος διαταράσσεται και δημιουργείται υπεροξύτητα. Τα επιπλέον οξέα διαβρώνουν τους ιστούς και εμποδίζουν τον οργανισμό να επισκευάσει τις φθορές του. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλούνται δυσλειτουργίες, που με τον καιρό εξελίσσονται σε σοβαρές ασθένειες.
Ενδεικτικά σας δίνουμε παρακάτω μερικές από τις κατηγορίες των όξινων και των αλκαλικών τροφών:

Αλκαλικές τροφές

Αβοκάντο, Αρακάς, Βερίκοκα φρέσκα και ξερά, Γκρέιπφρουτ, Γλυκοπατάτες, Γογγύλια, Καλαμπόκι, Καρότα, Κολοκύθα, Κολοκυθάκια, Κουκιά, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μανταρίνια, Πορτοκάλια, Μαρούλι, Μήλα, Μηλόξιδο, Μούρα, Μπανάνες, Μπαχαρικά, Μπρόκολο, Παντζάρια, Πατάτα με τη φλούδα, Πιπεριές, Πιπερόριζα φρέσκια, Ροδάκινα, Σέλινο, Σκόρδο, Σπανάκι και συναφή χόρτα, Σταφίδες μαύρες, Σύκα φρέσκα, Φασολάκια, Φράουλες, Χουρμάδες φρέσκοι, Ακτινίδια, Ανανάς φρέσκος, Αντίδια, Αφεψήματα βοτάνων, Αχλάδια, Καρπούζι, Λεμόνι, Μαϊντανός, Μάνγκο, Νεροκάρδαμο, Παπάγια, Πεπόνι, Σπαράγγια, Σταφίδες ξανθές, Σταφύλια, Σύκα ξερά, Φρούτα του πάθους, Φύκια, Χουρμάδες ξεροί, Χυμοί λαχανικών, φρούτων χωρίς ζάχαρη

Σημειώστε ότι:

  • Το pH δεν προσδιορίζεται από τη γλυκιά ή ξινή γεύση των τροφών. Η ζάχαρη, π.χ., δημιουργεί όξινα κατάλοιπα, ενώ το λεμόνι αλκαλικά.
  • Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα ή υπολείμματα φαρμάκων έχουν υψηλότερη οξύτητα.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο αλκαλικά από τα αντίστοιχα συμβατικά λόγω της απουσίας χημικών υπολειμμάτων
Της Μαρίας Γκέκα
Δείτε επίσης:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ για όσους ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΤΡΩΝΕ και τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ - Ελληνικές Υπερτροφές και Αλκαλική Διατροφή



Πηγή:
naturanrg.gr