Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλιά μας;

Η τούρτα γενεθλίων συνοδεύει τον εορτασμό της ολοκλήρωσης ενός επιπλέον έτους ζωής εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και μια από τις θεωρία, αναφέρει ότι το έθιμο το οποίο προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Η τούρτα στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν «άμμιλος».


Οι αρχαίοι Έλληνες για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Αρτέμιδος έκαναν μια ιδιαίτερη τελετή, κατά την οποία έφερναν στο ναό της Αρτέμιδος ένα γλυκό ψωμί, (κέικ) στολισμένο με κεριά. Ο λόγος που τοποθετούσαν τα κεριά πάνω στη τούρτα γενεθλίων ήταν για να τιμήσουν τη θεά. Τα κεριά άναβαν για να κάνουν το γλύκισμα να φεγγοβολάει και να μοιάζει σαν το φεγγάρι, αφού η θεά Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας.

Ο λόγος που πρώτα έκαναν μια ευχή και μετά έσβηναν τα κεριά ήταν επειδή πίστευαν πως ο καπνός μετέφερε τις προσευχές τους στους ουρανούς, και πιθανόν η σημερινή συνήθεια να κάνουμε μία ευχή πριν σβήσουμε τα κεράκια να προέρχεται από αυτήν τη δοξασία.

Λόγω του ότι, η Αρτέμιδα θεωρούταν και προστάτιδα των μικρών παιδιών, για να έχουν την εύνοια της, οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν αντίστοιχα την τελετή και στα γενέθλια των παιδιών τους.

Και "κλείνω", με αγαπημένες αρχαίο Ελληνικές ευχές.!

• Η υγεία είναι το άριστο για τον θνητό άνθρωπο,. Δεύτερο στη σειρά το να είναι από τη φύση όμορφος. Το τρίτο να πλουτίζει χωρίς δόλο
Και το τέταρτο να περνάει τη νιότη με τους φίλους του (1).
• Να επικοινωνείτε μεταξύ σας κατά τρόπον ώστε να μην μετατρέπετε τους φίλους σε εχθρούς, αλλά να μετατρέπετε τους εχθρούς σε φίλους.
• Το πρώτο: να ζείτε κι έπειτα να φιλοσοφείτε (2).
1. Στοβαίος, 9Β., 10D, 2. Πυθαγόρας.




Πηγή: