Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΓΑΛΑΞΙΑ

Τα Γαλάξια εορταζονταν σε άγνωστη ημέρα του μηνός Ελαφηβολιώνος προς τιμή της Θεάς Ρέας. Στη Θεά Μητέρα προσφερόταν σπονδή "γαλαξίας", ένα πολτώδες μείγμα βρασμένου κριθάλευρου σε γάλα. Οι έφηβοι της αφιέρωναν χρυσές φιάλες και αντάλασσαν μεταξύ τους γλυκίσματα παρασκευασμένα με μέλι και γάλα.


Γαλάξια εορτάζονταν και προς τιμήν του Απόλλωνος "Γαλαξίου", στο περίφημο Ισμήνιο Ιερό των Θηβών, στο Γαλάξιον της Βοιωτίας και στην Δήλο (όπου και ο ομώνυμος μήνας "Γαλαξιών", ταυτόχρονος με τον αθηναϊκόν "Ελαφηβολιών")..

Ύμνος στη θεά Ρέα

"Χαίρε μεγαλοδύναμη και μυριώνυμη μητέρα των θεών. Χαίρε αθάνατη θεά, χαίρε ύψιστη μητέρα των ουρανών Ρέα. Είθε να χαράξεις λαμπρό δρόμο στη ζωή μου. Δείξε μου τους δρόμους των θεών για να ατενίσω το άφατο φως του μεγαλείου τους και να αποδώσω τον σεβασμό που τους ανήκει. Χαίρε μεγάλη μητέρα των θεών με τα πολλά ονόματα. Χαίρε αθάνατη και ανώτατη Ρέα, που θέσπισες τα μυστήρια για χάρη των ανθρώπων"..

Ύμνος των "Μυστηρίων του Φωτός"

[Στην πρώτη εικόνα, η θεά Ρέα με την πρωτότοκη κόρη της Ήρα, που έμελλε να γίνει πρώτη θεά. Στην δεύτερη εικόνα, η θεά Φύση]



Πηγή:
Nicos Kastanias
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ