Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

“Θερινή Ώρα”: Η ώρα της βιολογικής απορρύθμισης – Βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Η Θερινή Ώρα είναι μια ακόμα “πεφωτισμένη” ιδέα για εξοικονόμηση ενέργειας. Κι όπως όλες οι “πεφωτισμένες” ιδέες έτσι κι αυτή κρύβει μπόλικο σκοτάδι στα κίνητρα της


Η θερινή ώρα (Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που κάποια κράτη επιλέγουν να υιοθετήσουν για ένα χρονικό διάστημα του έτους με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.



Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν και είναι κύρια οι χώρες της… διαφωτισμένης Δύσης!
Την “φαεινή” ιδέα πρωτολανσάρησε ο Benjamin Franklin σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα όπου δεν ζητούσε να γυρίσουν τα ρολόγια, αλλά να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.
Τη σκυτάλη πήρε αργότερα ο William Willett στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Όταν τελικά πραγματοποιήθηκε η ιδέα του, εκείνος είχε ήδη πεθάνει.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου. Ήταν οι εποχές που ακόμα ο κόσμος εξέφραζε τις δυσαρέσκειες του και εισακούονταν.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Benjamin Franklin, (17 Ιανουαρίου 1706 – 17 Απριλίου 1790)


Ένας από τους εθνοπατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Συγγραφέας και τυπογράφος, θεωρητικός της πολιτικής, πολιτικός, επιστήμων, εφευρέτης, κοινωνικός ακτιβιστής, στρατιωτικός και διπλωμάτης. Σημαντική φιγούρα του Διαφωτισμού και της ιστορίας της φυσικής για τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του αναφορικά με τον ηλεκτρισμό.


Σκίτσο του ίδιου του Φραγκλίνου, καλεί τις 13 αμερικάνικες αποικίες σε εξέγερση

Όμως στη δεκαετία του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975. Ήταν η λαμπρή δεκαετία που ο Ροκφέλερ άρχισε να παίζει τα ενεργειακά του παιγνίδια και να βάζει τα θεμέλια της ‘Εκκλησίας’ της Κλιματικής Αλλαγής, αυτή που σήμερα κυβερνά όλο τον κόσμο!

Η Θερινή Ώρα βλάπτει σοβαρά την υγεία



Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει όλους εκείνους που γκρινιάζουν για την αλλαγή θερινής ώρας και παραπονιούνται για απορρύθμιση του βιολογικού τους ρολογιού. Επιβεβαιώνει ωστόσο και τις “θεωρίες συνωμοσίας” που βλέπουν σκοπιμότητα στη βιολογική αναστάτωση, στα πλαίσια πολλών άλλων (όπως το κούρδισμα των μουσικών οργάνων σε ψηλότερα Htz από εκείνα της μπαρόκ μουσικής) που αποσκοπούν στην κακή φυσική κατάσταση και την αποξένωση με τη φύση.



Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου -όπως και των ζώων- χρησιμοποιεί το φως της μέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον, καθώς αλλάζουν οι εποχές.
Όμως η «θεσμική» αλλαγή της ώρας διαταράσσει αυτό τον συγχρονισμό, καθώς συμβαίνει απότομα. Εκτιμάται ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου μια μέρα προκειμένου να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή του ρολογιού κατά μία ώρα. Στις… “ευπαθείς” ωστόσο ομάδες (όχι με τη συνήθη έννοια, αλλά εκείνη των αφυπνισμένων, των ατόμων με ενσυναίσθηση) η προσαρμογή είτε αργεί πολύ, είτε δεν συμβαίνει καθόλου.
Μια πρωτότυπη ψυχολογική μελέτη το Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έδειξε ότι, την επόμενη εργάσιμη μέρα μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, οι δικαστές στις ΗΠΑ επιβάλλουν ποινές που έχουν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη διάρκεια, σε σχέση με τις ποινές που επέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα ή εκείνες που θα επιβάλουν στο μέλλον, όταν πια ο οργανισμός τους θα έχει συνηθίσει την αλλαγή.
Η αλλαγή της ώρας φαίνεται πως επηρεάζει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να προκαλείται μια μικρή σύγχυση στον οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά για ορισμένους η αλλαγή της ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), ιδίως στους ηλικιωμένους και στους καρκινοπαθείς.


Μια αμερικανική έρευνα του 2014 σε αμερικανικά νοσοκομεία έδειξε μια αύξηση κατά 25% στα εμφράγματα τη Δευτέρα, αμέσως μετά την αλλαγή της θερινής ώρας, σε ανθρώπους ευάλωτους στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Από την άλλη, ακόμη και μια ελαφριά στέρηση ή διαταραχή του ύπνου, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από αϋπνία, που προκαλεί η αλλαγή της ώρας, μπορεί να αυξήσει έως 17% τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο.
Ωστόσο αυτές οι μελέτες δεν είναι κάτι καινούριο. Σύμφωνα με το livescience.com, μπορεί να γίνεται οικονομία στην ενέργεια (αν και αυτό ακόμα αμφισβητείται) αλλά το κόστος ανεβαίνει αλλού:
  1. Περισσότερα τροχαία ατυχήματα
  2. Αύξηση των τραυματισμών στο χώρο εργασίας
  3. Περισσότερες καρδιακές προσβολές
  4. Μεγαλύτερο cyberloafing
  5. Αύξηση πονοκεφάλων
Το bustle.com περιγράφει με γλαφυρότατο τρόπο ποιες είναι οι επιπτώσεις της θερινής ώρας στην υγεία:

1. απορυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό σας


Όπως ήταν αναμενόμενο, η αλλαγή των ρολογιών βρωμίζει το πρόγραμμα του ύπνου σας – αλλά αποδεικνύεται ότι το σώμα σας στην πραγματικότητα ποτέ δεν προσαρμόζεται. Μελέτες ύπνου δείχνουν ότι το εσωτερικό πρόγραμμα ύπνου των ανθρώπων, που ονομάζεται κιρκαδικός ρυθμός, πάντα παραμένει συγχρονισμένο με τον ήλιο, και δεν αλλάζει μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι αποφασίζουν ότι θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας. Τι είναι ένα ρολόι μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης;
Στη θετική πλευρά, αυτό σημαίνει ότι όταν τελειώνει η θερινή ώρα, ο κιρκαδικός ρυθμός σας πηγαίνει πίσω στο κανονικό.

2. μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους


Αν και το τέλος της θερινής ώρας μπορεί να είναι σπουδαίο για τον κιρκαδικό ρυθμό σας, δεν είναι σπουδαίο για τους πονοκεφάλους. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι το τέλος της θερινής ώρας είναι ένα κοινό έναυσμα για πονοκεφάλους, πιθανώς λόγω του τρόπου που επηρεάζει το πρόγραμμα του ύπνου σας. Ωχ!

3. αύξηση των τραυματισμών στο χώρο εργασίας και των τροχαίων


Αυτά δεν μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας άμεσα, αλλά είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της θερινής ώρας στην ψυχική υγεία σας. Η έλλειψη ύπνου που συνήθως συνοδεύει την έναρξη της θερινής ώρας, μπορεί να προκαλέσει διάφορα, όπως τροχαία ατυχήματα και ατυχήματα στο χώρο εργασίας – ή άλλα ατυχήματα. Και αυτά σίγουρα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

4. μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην όρεξη σας


Οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου σας. Ο χρόνος αποταμίευσης φωτός της ημέρας μπορεί να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα σας, που με τη σειρά τους μπορεί να αλλάξουν την όρεξή σας. Η στέρηση ύπνου συχνά απελευθερώνει ορμόνες που μας κάνουν να ποθούμε τροφή και μειώνει την παραγωγή των ορμονών που μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής ή κατανάλωση κακής ποιότητας τροφής.

5. υπάρχει αύξηση στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια


Οι περισσότερες επιπτώσεις στην υγεία της θερινής ώρας είναι σχετικά μικρές, αλλά υπάρχουν και μερικά σοβαρά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό των καρδιακών προσβολών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανεβαίνει κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της θερινής ώρας. Τις δύο ημέρες μετά την αρχή της θερινής ώρας, κατά μέσο όρο, 8 τοις εκατό οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο – και ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 20 τοις εκατό στα άτομα άνω των 65 ετών. Με άλλα λόγια, υπάρχουν μερικές δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία από τα μεταβαλλόμενα ρολόγια μας. Αρκετά τρομακτικό, έτσι δεν είναι;
Τρομακτικό; Εξοργιστικό! Γιατί τα σαΐνια που σκέφτονται όλα αυτά -οι Αλλουμινάτι, Σκοτεινάτοι και δε συμμαζεύεται- που ανήκουν στην παγκόσμια ελητεία (ελίτ + αλητεία) ξυπνάνε όποτε θέλουν και δεν έχουν ούτε με μηχανές να δουλέψουν, ούτε να οδηγήσουν στη δουλειά.

Βέβαια, όπως έχουν με αλαζονεία επιχειρηματολογήσει τα golden boys της Wall Street υπέρ του μέτρου, “έτσι υπάρχει περισσότερος χρόνος στη μέρα για ψώνια και γκολφ”, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για debate. Τόσο αποστομωτικό είναι το επιχείρημα τους που σε αφήνει σπίτσλες, όπως λες και στο χωριό μου!




Πηγή:
nea.allnewz.gr