Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Στελέχη του Αμερικανικού στρατού επιστρατεύουν αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες για να λύσουν ψυχολογικά προβλήματα από τα πεδία των μαχών

Στα κλασσικά έργα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, στα επίκαιρα μηνύματά τους και στη διαχρονική τους αξία, ψάχνουν τα στελέχη του αμερικανικού στρατού να βρουν τη λύση στα ψυχολογικά τραύματα που αφήνουν στους στρατιώτες οι σκληρές σκηνές από τα σύγχρονα πεδία των μαχών του 21ου αιώνα.


Ήδη, εκατοντάδες στρατιώτες και βετεράνοι που έχουν επιστρέψει από τις πολεμικές συγκρούσεις του Ιράκ και του Αφγανιστάν έχουν παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις όπως ο «Φιλοκτήτης» και τον «Αίαντα» του Σοφοκλή με την ελπίδα ότι οι εμπειρίες των ηρώων σ’ αυτές τις τραγωδίες θα βοηθήσουν τους στρατιώτες να απαλύνουν τον πόνο του μετατραυματικού άγχους.
Ο σκηνοθέτης ιδρυτής του «Θεάτρου του Πολέμου» που οργανώνει αυτές τις παραστάσεις ,Μπράιαν Ντέρις, διαπιστώνει πια πως το έργο του αναγνωρίζεται και ήδη αναζητείται χρηματοδότηση προκειμένου το εγχείρημα να πραγματοποιηθεί και στα Βρετανικά στρατεύματα.

«Τα έργα είναι τόσο παλιά, που το κοινό δε νιώθει ότι απειλείται, ούτε ότι κατηγορείται για κάτι. Αυτό που ζητάμε είναι να αναλογιστούν οι στρατιώτες τι μπορούν να αναγνωρίσουν στα έργα αυτά. Όταν βλέπουν στα έργα να αντικατοπτρίζονται οι δικές τους εμπειρίες τους φέρνει ανακούφιση» δηλώνει ο σκηνοθέτης.




Πηγή:
eleysis-ellinwn.gr