Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ανακαλύφθηκε μια μικρή Πομπηία στη Νότιο Γαλλία

Με άθικτα κτίρια, θέατρο και φιλοσοφική σχολή

Οι αρχαιολόγοι στην πόλη της Vienne στη νότια Γαλλία έχουν αποκαλύψει μια ολόκληρη αρχαία ρωμαϊκή γειτονιά, η οποία συμπεριλαμβάνει σύμπλεγμα κομψών ιδιωτικών κατοικιών, μια μεγάλη πλατεία της δημόσιας αγοράς και εργαστήρια τεχνιτών, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ.


Στη θέση της δημόσιας πλατείας υπήρχε μια μεγάλη σχολή ρητορικής ή φιλοσοφίας που χάθηκε μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε την περιοχή στις αρχές του δεύτερου αιώνα, οδηγώντας τους αρχαιολόγους να την περιγράψουν ως "μια πραγματική Πομπηία". Η περιοχή εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό τον 4ο αιώνα, αλλά τα κτίρια και τα ψηφιδωτά του έχουν παραμείνει βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Τα εξαιρετικά ρωμαϊκά ψηφιδωτά, όπως αυτά που ανακαλύφθηκαν στη Βιεν, βρίσκονται περιστασιακά, σχεδόν σπάνια μέσα σε τόσο μεγάλα και καλά διατηρημένα αστικά συγκροτήματα.

«Είμαστε απίστευτα τυχεροί», δήλωσε στο AFP ο Benjamin Clement, ο αρχαιολόγος της περιοχής. «Αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο εξαιρετική ανασκαφή μιας ρωμαϊκής τοποθεσίας εδώ και 40 ή 50 χρόνια».






Η περιοχή καλύπτει περίπου 75.000 τετραγωνικά πόδια. Συνορεύει με τον ποταμό Ροδανό στα ανατολικά και τη Via Agrippa - το δίκτυο των δρόμων που κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο σύμβουλο Marcus Vipsanius Agrippa γύρω στα 10 π.Χ. - στα δυτικά, και ανασκάπτεται από την αρχαιολογική εταιρεία Archeodunum.

Η εκσκαφή, που ξεκίνησε τον Απρίλιο και αρχικά προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, επεκτάθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο και χαρακτήρισε μια "εξαιρετική ανακάλυψη" από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.








Η Βιέν ήταν μια σημαντική ρωμαϊκή πόλη κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ της Γαλατίας προς τα βόρεια και της ρωμαϊκής επαρχίας Gallia Narbonensis στα νότια. Διαθέτει ένα μεγάλο θέατρο, χτισμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ., καθώς και πολλά άλλα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια και μνημεία, καθώς και ένα Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο που χτίστηκε σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, βόρεια της πρόσφατα ανασκαμμένης γειτονιάς.


Πηγές: Αργ. Μποζώνη, The TOC , The Archaeology News Network




Πηγή:
thetoc.gr