Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

«Χαμένη» πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε στο Ιράκ μετά από 2.000 χρόνια χάρη σε φωτογραφίες της CIA

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν drone για να φωτογραφίσουν την περιοχή και να εντοπίσουν τα περιγράμματα κτιρίων.

Αρχαιολόγοι στο Ιράκ εντόπισαν μία πόλη, η οποία ήταν «χαμένη» για περισσότερα από 2.000 χρόνια, με τη βοήθεια φωτογραφιών από drone και αποχαρακτηρισμένων δορυφορικών εικόνων της CIA.

Η Qalatga Darband, η οποία πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε από μία ομάδα ιρακινών και βρετανών αρχαιολόγων, με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο.


Ο John MacGinnis, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας στο πεδίο, δήλωσε στους Times: «Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε πως ήταν μια πόλη γεμάτη κόσμο, στον δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μπορείς να φανταστείς ανθρώπους να δίνουν κρασί στους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί».

Το σημείο όπου βρίσκεται η «χαμένη» πόλη Qalatga Darband.

Οι αρχαιολόγοι είχαν προσέξει αρχικά τη συγκεκριμένη περιοχή όταν απόρρητες δορυφορικές εικόνες της CIA από τη δεκαετία του 1960 αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα το 1996. Σε αυτές, διακρινόταν το περίγραμμα ερειπίων. Ωστόσο, δεν είχαν καταφέρει να ερευνήσουν την περιοχή για χρόνια, λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Πρόσφατα, ο δρ. MacGinnis και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν drones για να εντοπίσουν τα περιγράμματα κτιρίων, που βρίσκονταν για αιώνες θαμμένα κάτω από το έδαφος, ενώ συνέχισαν και την έρευνα στην περιοχή.
  

Ελληνικά νομίσματα, κεραμίδια από τερακότα καθώς και ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα εντοπίστηκαν επίσης στην περιοχή, που βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ένα άγαλμα γυναικείας μορφής που πιστεύεται ότι είναι η Περσεφόνη, η ελληνική θεά της βλάστησης, και ένα άγαλμα στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο Άδωνις.


Εκπαιδευόμενοι αρχαιολόγοι στο Ιράκ. Φωτογραφία: British Museum

Το έργο είναι μέρος ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του οποίου προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου εκπαιδεύει εμπειρογνώμονες στο Ιράκ. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να προστατεύσουν ιστορικά σημεία σε περιοχές της Μέσης Ανατολής που έχουν πληγεί από συγκρούσεις.




Πηγή: