Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Η Monsanto προωθεί ένα υπερ-δηλητήριο που μεταφέρεται με τον αέρα και σκοτώνει τις καλλιέργιες

Η Monsanto ετοιμάζεται να προωθήσει ένα υπερ-δηλητήριο που σκοτώνει καλλιέργειες στο πέρασμά του -- εκτός από τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά της Μονσάτο. Μεταφέρεται ακόμη και με τον αέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί. Το Dicamba σπέρνει τον θάνατο με τον άνεμο, μολύνοντας καλλιέργειες, δέντρα, έδαφος και νερό. Οι αγρότες είναι τώρα αντιμέτωποι με ένα εκβιαστικό δίλημμα: να αρχίσουν κι αυτοί να καλλιεργούν τους μεταλλαγμένους σπόρους της Monsanto, ή να δουν τις καλλιέργειες τους να πεθαίνουν.



Είναι ένα άπληστο και επικίνδυνο σχέδιο που θα φέρει κέρδη δισεκατομμυρίων στη Monsanto και μπορεί να καταστρέψει την τροφική μας αλυσίδα.17 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ανοίξει έρευνες για το Dicamba και οι αρχές του Αρκάνσας μόλις πρότειναν την απαγόρευσή του -- Ρυθμιστικές αρχές, από την Ευρώπη μέχρι την Λατινική Αμερική, παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις.

Η υπόθεση ξεσκεπαστηκε οταν μια ομάδα ερευνητών (Center for Media and Democracy - Τhe Bioscience Resourse Project) δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο έναν όγκο εγγράφων με την επωνυμία «The Poison Papers» (Τα έγγραφα του δηλητηρίου).


20.000 ντοκουμέντων συνολικού μεγέθους 200.000 σελίδων, τα Poison Papers ξεσκεπάζουν σε όλο της το μεγαλείο την άνομη κολεγιά μεταξύ χημικών βιομηχανιών και κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι χημική βιομηχανία και κρατικές αρχές των ΗΠΑ γνώριζαν από χρόνια την υπερβολική τοξικότητα αρκετών χημικών προϊόντων -που χρησιμοποιούνται έως σήμερα ευρέως στον κόσμο- και εργάζονταν από κοινού προκειμένου αυτή η πληροφορία να μη φτάσει ποτέ στο κοινό και τον Τύπο. 


Μεταξύ των χημικών βιομηχανιών που αναφέρονται στα έγγραφα είναι και οι Dow, Monsanto, DuPont και Union Carbide αλλά και μικρότερες όπως και εργαστήρια δοκιμών που εργάστηκαν για αυτές.

Τα χημικά που περισσότερο εμφανίζονται στα έγγραφα περιλαμβάνουν φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα (όπως τα 2,4-D, Dicamba, Permethrn, Atrazine, Agent Orange), διοξίνες και PCBs.




Μετά τη μαζική αντίδραση 1.000 αγροτών, μια πολιτεία των ΗΠΑ σκέφτεται να το απαγορεύσει. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να πετύχουμε την απαγόρευσή του ανά τον κόσμο.

Η Monsanto ετοιμάζει σφοδρή εκστρατεία πίεσης και ελπίζει πως η μάχη θα δοθεί σε τοπικό επίπεδο. Αλλά αν 1 εκατ. από εμάς υπογράψουμε τώρα το ψήφισμα, θα το καταθέσουμε στην επίσημη διαδικασία για να δείξουμε πως όλος ο κόσμος θέλει αυτό το τοξικό χημικό μακριά από τα χωράφια μας και το φαγητό μας! Πρόσθεσε το όνομά σου:

Η Monsanto προωθεί ένα υπερ-δηλητήριο που μεταφέρεται με τον αέρα και σκοτώνει τις καλλιέργιες… εκτός από τα μεταλλαγμένα φυτά της Monsanto. Αλλά σε λίγες μέρες, μια πολιτεία των ΗΠΑ μπορεί να το απαγορεύσει, ανοίγοντας τον δρόμο για την απαγόρευσή του ανά τον κόσμο. Αν 1 εκατ. υπογράψουμε τώρα το ψήφισμα, θα το καταθέσουμε στην επίσημη διαδικασία για να κρατήσουμε αυτό το τοξικό χημικό μακριά από τα χωράφια μας και το φαγητό μας!


ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ


Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί. Το Dicambaσπέρνει τον θάνατο με τον άνεμο, μολύνοντας καλλιέργειες, δέντρα, έδαφος και νερό. Οι αγρότες είναι τώρα αντιμέτωποι με ένα εκβιαστικό δίλημμα: να αρχίσουν κι αυτοί να καλλιεργούν τους μεταλλαγμένους σπόρους της Monsanto, ή να δουν τις καλλιέργειες τους να πεθαίνουν.

Είναι ένα άπληστο και επικίνδυνο σχέδιο που θα φέρει κέρδη δισεκατομμυρίων στη Monsanto και μπορεί να καταστρέψει την τροφική μας αλυσίδα.

Όμως μπορούμε να το σταματήσουμε. 17 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ανοίξει έρευνες για το Dicamba και οι αρχές του Αρκάνσας μόλις πρότειναν την απαγόρευσή του -- η ψηφοφορία θα γίνει σε λίγες μέρες. Ρυθμιστικές αρχές, από την Ευρώπη μέχρι την Λατινική Αμερική, παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. Αν 1 εκατ. από εμάς έρθουμε αντιμέτωποι με την Monsanto στο Αρκάνσας και πετύχουμε την απαγόρευση, μπορούμε να σταματήσουμε το θανατηφόρο δηλητήριο, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Βάλε φρένο στη Monsanto


Για χρόνια το κίνημα του Avaaz δίνει τη μάχη του Δαβίδ για να σταματήσουμε την αρπαγή της τροφικής μας αλυσίδας από τον επικίνδυνο και διεφθαρμένο Γολιάθ της βιοχημείας. Και κερδίζουμε. Πέρυσι, βοηθήσαμε να ακυρωθεί η κατασκευή του τεράστιου εργοστασίου μεταλλαγμένων της Monsanto στην Αργεντινή και να μην ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην ΕΕ. Τώρα στο Αρκάνσας μπορούμε να νικήσουμε την πρώτη μάχη αυτού του νέου αγώνα.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Dalia, Nick, Danny, Allison, Diego, Camille και όλη η ομάδα του Avaaz
 



Πηγή: